Luni după-amiaza, 16 septembrie, a avut loc un cutremur de 5.4 grade pe scara Richter în România. Constantin Ionescu, directorul general al INFP, a explicat că activitatea seismică din zona în care s-a produs cutremurul este una normală. Totodată, a mai precizat că, cel puțin o dată la doi ani, are loc un seism de peste 5 grade pe scara Richter. Informațiile se regăsesc mai jos, în articol.
În cursul după-amiezii de luni, 16 septembrie 2024, a fost înregistrat un seism de 5,4 grade pe scara Richter în Vrancea. Potrivit datelor oficiale, cutremurul a avut loc la ora 17:40, la o adâncime de 126 de kilometri. A fost resimțit în mai multe zone din țară, inclusiv în București. INFP arată că seismul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 56km NV de Buzău, 58km SE de Sfântu-Gheorghe, 59km E de Brașov, 67km V de Focșani, 69km N de Ploiești, 97km NE de Târgoviște.
Cutremurul a fost încadrat la valoare parametrului „V”, având o intensitate moderată. Pe platforma INFP au fost înregistrate peste 2.600 de mărturii ale cetățenilor care au simțit seismul, ieri după-amiază. Directorul INFP a precizat că o astfel de activitate seismică este normală în zona Vrancei. De asemenea, o dată la 2 ani are loc un cutremur cu o magnitudine de peste 5 grade.
„Cutremurul a avut o magnitudine de 5,4 şi intensitatea în epicentru de V. El s-a produs la o adâncime de 126 de kilometri, fiind 100 de staţii introduse în localizare. Acesta s-a resimţit si la Bucureşti, a fost mult mai puternic resimţit în Moldova, la Chişinău.
Cutremurul face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea, unde cel puţin o dată la doi ani are loc un cutremur cu magnitudinea peste 5. Am avut unul mai mare în 2018, de 5,8, unul de 5,4 în 2022. Deocamdată nu există nicio replică. Dacă erau replici, trebuia să se producă până acum”, a explicat Constantin Ionescu, directorul general al INFP, pentru Agerpres.
Seismologul Gheorghe Mărmureanu susținea că un cutremur de o intensitate majoră ar putea avea loc în anul 2040, în România. Expertul a precizat că, peste 16 ani, ar putea să se înregistreze un seism cu o magnitudine de peste 7 grade.
„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Există niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a precizat seismologul Gheorghe Mărmureanu, la România TV.
Sursă foto: infp.ro, Pixabay